top of page
Carbosan szájnyálkahártyán alkalmazott gél
Carbosan fejlec 0408 (1).jpg

Vény nélkül, beszerezhető a gyógyszertárban.

Glycyrrhiza glabra
Édesgyökérnövény

(idealizált fotógrafika)

Szárított édesgyökér

A hatóanyag eredete az édesgyökér gyógynövényből származik. Hatásosságáról a Publikációk rovatban talál tanulmányt

Betegség, tünetek
Aphta vagy szájüregi fekély

 

A szájüreg, vagy az ajkak nyálkahártyáján kialakuló, lapos, kerek, középen sárgás, szélén vöröses udvarú, fájdalmas fekély. Egyszerre több fekély is jelentkezhet. Oka lehet vírusos eredetű, vagy bizonyos kémiai, fizikai, mikróbás eredetű károsító hatás következménye. A szervezet védekezőképességével is összefüggésbe hozható. Dió, csokoládé, nyálkahártya izgató anyagok, pl. citrusféle gyümölcsök is kiválthatják az aphta fellobbanását, azonban az ezektől való tartózkodás nem akadályozza meg a kiújulást. Egyéb állapotokkal is társulhat, pl. gyulladásos betegségek, tartós láz, bizonyos vírusfertőzések, allergiák, az emésztőrendszer, illetve a vér képzés zavara, rosszindulatú folyamat, esetleg gyógyszerek mellékhatása is oka lehet. 1-3 hét alatt gyógyul, ritkán elhúzódó. Három hétnél tovább tartó, felderítetlen eredetű szájnyálkahártya fekéllyel menjen ismét orvoshoz!Vény nélkül, gyógyszertárakban kapható gyógyszer!

 

Szájsömör (ajakherpesz)

 

Kellemetlen, csúnya, az embert feszélyezi, fájdalmas a szájsömör. Sok esetben a kórokozó a herpes simplex vírus (HSV). A fertőzés legtöbbször a száj körül jelentkezik, de átterjedhet más testrészre is. A HSV, ha egyszer átestünk rajta, többször visszatér. A sebet érintő kézzel másokat is megfertőzhetünk, vagy magunkon terjesztjük más testrészre a fertőzést. A fertőzést terjeszti közösen használt törölköző, evőeszköz, pohár.

 

Tünetek:

 

Kezdetben bizsergés, viszketés, étkezéskor égető érzés, majd legtöbb esetben egy napon belül megjelennek a folyadékkal telt, kis hólyagok. Fájdalmas, nehezünkre esik a beszéd, a mosolygás, az evés-ivás. A hólyagok idővel kifakadnak, kifekélyesedhetnek. Gyakran nedvező, fájdalmas, berepedező seb alakul ki. A seb lassanként beszárad, sebtető fedi, mely idővel lehullik. 10-14 nap alatt zajlik le a folyamat. A HERPES többször visszatér, a kórokozó vírus az idegrendszerben bújik meg. Hőmérsékletváltozás, ismert vagy ismeretlen fizikai-kémiai ingerlő anyag, stressz hatására kiújul.

 

A herpes vírus fertőzése átterjedhet a szemre, a nemi szervekre, más bőrterületre, felülfertőződhet, ekczema, más kóros bőrfolyamat alakulhat ki. A munkahelyen a személyes higiénia fontos szempont, gyakran szabadságra kényszerül a betegség kiújulása alatt.

 

Vigyázzon másokra és magára!

 

Ne... tapogassa a sebet

Ne... nyúljon a szembe

Ne... csókolgasson másokat, különösen gyerekeket

Ne... nyomja ki a hólyagokat, ne is vakargassa őket

Ne... nedvesítse nyálával a kontaktlencsét, ujját lapozáskor stb.

Ne... használjon közös törölközőt, evőeszközt, kendőt, takarót, alsóneműt.

Mosson a szokottnál is alaposabban kezet, ha a sebet érintette, vagy gyógyszerrel kezelte.

Carbosan betegtájékoztató

Carbosan prospektus

Gyógyszert csak gyógyszertárból vásároljon!

 

Sajnos a gyógyszert is hamisítják. A gyógyszertár a szakmai ellenőrzés és egyben a betegtájékoztatás 

biztos helye.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉK- HATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEG- TÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!
 

bottom of page