top of page
Rowatinex lágy kapszula és belsőleges oldatos cseppek
Rowatinex fejlec 0408.jpg

 

 

 

  • Kiváló tisztaságú illóolajokból kivont hatóanyagokat tartalmaz.

  • Az illóolajok növényi eredetű, többnyire jellegzetes, kellemes illatú és ízű olajos anyagok.

  • Az illóolajokat és az illóolaj tartalmú gyógynövényeket az emberiség évezredek óta használja betegségek kezelésére.

  • Népgyógyászati szerek, gyógyszertári készítésű teák, forrázatok stb. összetevői a mai napig.

  • A Rowatinex gyógyszerekben a gyógyászati hagyomány és a legmodernebb gyógyszer-technológia találkozik. A gyógyszerekben csak a legtisztább hatóanyagok vannak pontosan kimért erősségben. Nem tartalmaz felesleges, ismeretlen növényi ballasztanyagot. A gyógyszerek hatásának vizsgálatára végzett néhány tanulmány a Publikációk címszó alatt található.

Vény nélkül, beszerezhető a gyógyszertárban.

Rosmarinus officinalis
Rozmaring

Eucalyptus
Eukaliptusz

Juniperus  communis
Közönséges boróka

Achillea millefolium
Cickafark 

Pimpinella anisum
Ánizs 

Foeniculum vulgare Édeskömény

Salvia officinalis
Zsálya 

Betegség, tünetek

Ha veseköve van, vagy volt, orvosa részletesen tájékoztatta a teendőkről. Szerencsére ma már a vesekő tulajdonságaihoz lehet igazítani a legkedvezőbb orvosi beavatkozást. Az orvosa tanácsolhatja, hogy várjon és természetes úton szabaduljon meg a kőtől. Javasolhat ultrahangos kőzúzást vagy műtéti beavatkozást. A vesekő okozta fájdalom sokak szerint az egyik legkínzóbb fájdalom. Azért, hogy a régmúlt kellemetlen emlékévé zsugorodjék ez a kín, olvassa végig ezt a tájékoztatást és igyekezzék betartani az önre vonatkozó útmutatást. Kezelés nélkül egy éven belül az esetek 15 százalékban, öt éven belül 35 százalékban, és tíz év elteltével 50 százalékban újraképződik a vesekő. Igen gyakori betegség, a lakosság 2-3 százaléka szenved vesekő-betegségben. Tízezer ember közül évente 17-25 betegnél jelentkezik újonnan felismert vesekő. Valószínűbb az előfordulása, ha már volt veseköve, ha már előfordult a családban. A harminc és hatvan év közötti férfi korcsoport a leghajlamosabb vesekőre. Kis figyelemmel és fegyelemmel rengeteget tehet, hogy késleltesse, vagy teljesen megelőzze újabb vesekő képződését. Vény nélkül, gyógyszertárakban kapható gyógyszer!

tinex tabla magyar 2021.jpg
Életmód, étrend

Sok vizet igyon!

 

Általános szabálynak tekinthető, hogy akinek már volt veseköve, az annyi folyadékot fogyasszon, hogy a napi vizelet legyen több 2 liternél. Kellő mennyiségű, rendszeresen fogyasztott folyadék hiányában besűrűsödik a képződő vizelet és megindul a kövek magvát alkotó kristálymagok kicsapódása. Bőséges mennyiségű folyadék fogyasztásával és rendszeres mozgással ezeket a magvakat, a képződött szemcséket spontán kiürítjük a vizelettel. Nem hangsúlyozható elégszer a bőséges folyadék fogyasztása. Ha a foglalkozása miatt nem jut rendszeres időközönként ivóvízhez, készítse maga mellé, tegye táskájába a palackos vizet vagy termoszban teát. Igyon étkezések után két pohár és este lefekvés előtt is legalább egy pohár vizet. Ha fokozódik a szervezet folyadékvesztesége, ez növeli a vesekőképződés lehetőségét. A szokatlanul nagy, fokozott folyadékvesztés éppúgy a vizelet besűrűsödéséhez vezethet. A száraz, nyári klíma, kiadós napozás, lázzal, izzadással járó betegségek, tartós hasmenés, hányás, de vizelethajtók, hashajtók fogyasztása, vagy fölfázással járó gyakoribb vizeletürítés, még a szauna, vagy megerőltető sport is előidézhet viszonylagos folyadékhiányt.

 

A folyadék pótlása

 

A napjában rendszeresen fogyasztott folyadék lehet víz, ásványi anyagban szegény ásványvíz, lehetőleg szénsavmentes üdítőital, hígított gyümölcslé, gyógynövényből készített tea. Ajánlott a gyógynövényekből, ilyen a medveszőlő, hársfa, bodzagyökér, kamilla, kevés, vagy cukor nélkül készített tea. A valódi tea, szénsavas üdítők, a kávé, az alkoholos italok (még a sör is!), kerülendő. Kevés sör, vagy híg fröccs megengedett csak. Ne feledje, vigye magával termoszban, palackban az italát, ha bármely ok miatt gátolt a folyadék hozzáférhetése.

 

Étkezés

 

Attól függően, hogy önnek milyen kémiai összetételű veseköve van, más és más típusú diétát célszerű követnie. A szigorú diétától átmenetileg el lehet tekinteni, ez segíti a kezelésben való tartós együttműködését, illetve a nagyon szigorú megszorítások esetleg hiánybetegségekhez vezethetnek.

 

Kalcium oxalát kövek

 

A kalcium oxalátot termelő beteg tejtermékek fogyasztását csökkentse. Hasonlóan az oxalátban gazdag csokoládé, kólafélék, a spenót, kávé, rebarbara, földimogyoró is ritkábban kerüljön asztalra. Ajánlott a teljes őrlésű gabonából készült élelmiszer, tésztafélék, növényi olajok és ebből készült margarinok, gyümölcsök, (kivéve a szilva, áfonya, egres, málna). A gyümölcsök közül elsősorban a citrom, narancs grapefruit javasolt. A zöldségfélék nyersen és párolva egyaránt fogyaszthatók, kivéve száraz bab és borsó, spárga, brokkoli, spenót, sóska, cékla. Fogyaszthat gombát, lencsét, rizst, burgonyát. Amennyiben csontritkulására kálciumpótlást rendeltek, pl. a kálcium citrát sója ajánlott.

 

Húgysav kövek

 

A húgysav-kövesek kerüljék a marha- és sertéshús, a belsőségek (máj, vese, agyvelő), hal élvezetét. Egyéb húsféleségek, fehér halhús, baromfi fogyasztása hetente 2-3 alkalommal javasolható. Fogyasszanak sok zöldséget és gyümölcsöt bármilyen formában, korlátozás nélküli mennyiségben. Lehetőleg ne igyanak alkoholos italokat, főként a vörösbor káros. Édességet, amennyiben egyéb kizáró oka nincs, mértékletesen egyenek.

 

Cisztinkövek

 

A cisztinköveseknek szigorú fehérjeszegény diétát kell tartani. Naponta sok, akár 4-5 liter folyadékot igyanak. Kevés hal, marha, tojás javasolt. Rostos zöldségfélék ajánlottak. Kerüljék a C-vitamin nagy adagját, (100 mg a szokásos napi adag, de legfeljebb 250 mg ajánlott). Nem javasolható a szigorú vegetariánus étrend.

 

Életmód

 

A mozgás legalább annyira fontos a vesekövesség kialakulása ellen, a képződő kristálymag-kezdemények, a kisméretű kövek, homok spontán kiürítése érdekében, mint a megfelelő mennyiségű folyadék ivása. A lépcsőn járás, a kerékpározás, a séta, a tánc, vagy bármilyen fizikai aktivitás a javunkat szolgálja, akárcsak a kirándulás, turistáskodás. A fölfázás, vagy más ok miatt kialakuló húgyúti fertőzés is elősegítheti a vesekő képződését. Gyakran kimutatható a vesekő megjelenését megelőző húgyúti fertőzés. A feszültségekkel, idegeskedéssel, stresszel teli életmóddal is összefüggésbe hozható a vesekő kialakulása. A lelki terhelést jelentő okok föltárása, tudatosítása, leküzdése, esetleg életmódbeli változtatás az egészségét szolgálja.

 

Tünetek

 

A vesekő gyakran semmilyen tünetet nem okoz és lassan lappangva növekszik a vesében. Más esetekben, teljes jólét közepén, hirtelen igen heves görcsös fájdalmat okoz. Ilyen esetben mindig szakorvoshoz kell fordulni mert más igen súlyos betegségeket utánozhat. A veseköves roham után a vizelet gyakran véres lehet. Ebbe azonban senki ne nyugodjék bele, minden vérvizelés részletes urológiai kivizsgálást igényel.

Rowatinex kapszula betegtájékoztató

Rowatinex csepp betegtájékoztató

Gyógyszert csak gyógyszertárból vásároljon!

 

Sajnos a gyógyszert is hamisítják. A gyógyszertár a szakmai ellenőrzés és egyben a betegtájékoztatás 

biztos helye.

Rowatinex prospektus

ROWATINEX® Indications

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉK- HATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEG- TÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!
 

bottom of page